Assalamualaikum
Resepi ni dah lama. Zaman mengidam masa mengandung Ainur dulu. Sekarang Cik Kak ni dah umur 9 bulan, baru jumpa balik gambarnya.
Jadinya cadang nak kongsi Resepi Udang Galah Masak Sambal Special ni dengan anda semua. Ye lah, senang lepas ni tak de nak hilang lagi resepinya. Buka je balik entry ni kan. Hihi
Bahan-bahan
Bahan A
1 kg udang galah (dibersihkan - potong hujung kepala, buang usus dan kotoran di kepala tu)
Sedikit garam
Serbuk kunyit
Nota: Kesemua bahan di gaul sebati.
Bahan B
10 tangkai cili kering di rebus dan di kisar
1 batang serai di titik
Bahan C
Sebiji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Nota: Kesemua bahan ini di kisar
Bahan D
Bawang besar - di potong bulat
Air asam jawa
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos cili
Sedikit garam
Sedikit gula
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak
1. Goreng Bahan A separuh masak (nampak sedikit perubahan warna pada kulit udang. Angkat dan ketepikan)
2. Menggunakan minyak gorengan tadi, tumis Bahan C sehingga naik bau.
3. Masukkan Bahan B. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, sos tiram, sos cili, garam dan gula secukup rasa. Kemudian didihkan.
5. Masukkan udang galah dan bawang besar yang di potong bulat. Biarkan kuah mengering sedikit.
6. Sedia untuk di hidang. boleh taburkan daun sup daun bawang untuk hiasan.
Udang galah ni stok terhad. Jadinya bila ada memang kena beli cepat-cepat lah ye kalau mengidam.
Selamat mencuba!
Your Trusted SID
ID 868991
Riza Afzan Asri
SMS/Whatsapp 012-4637064
Email: rizaafzan@gmail.com
COD: Taiping dan kawasan sekitar
Pos: Seluruh Malaysia
~Happy to share, pleasure to help!
10 respon
Sedapnya..saya memang suka makan udang..terliur tgok
ReplyDeleteSaya udang besar je layan.. ungkin sebab manis isi udang tu rasa lebih sedap
DeleteFuhh! Terliuq!
ReplyDeleteSabo...sabo
Deletewow sedapnya, dah tertelan air lio ,, nak cuba la nanti ..
ReplyDeleteSilakan cuba..:)
DeleteINi memang favorite saya, baru sahaja makan di rompin hari itu. boleh dah ambil resepi ini hehehe
ReplyDeleterompin memag terkenal dengan udang galah. udang sungai kan?
Deletetergugat iman saya tengok resepi ni pada bulan puasa ni. hehe
ReplyDeleteboleh cuba sebagai menu syawal nanti
DeleteTinggalkan Komen Anda Di Sini