Assalamualaikum
Hari ni 2 Syawal 1436H. Tiba-tiba ada tetamu call nak datang ke rumah tapi kita ni satu apa pun tak ready lagi. Nak jamu apa ya?
Mari saya kongsikan Resepi Spageti Seafood Goreng Mudah Dan Sedap. Lain sikit menunya dari juadah semalam kan? InsyaAllah tetamu makan pun bertambah-tambah nanti.
Bahan A
Sepeket spageti - Saya guna Angel hair (anggaran untuk 6 orang dewasa makan
Rebus spageti dengan air mendidih yang di letakkan sedikit minyak bagi elakkan melekat. Setelah spageti lembut, toskan. JANGAN bilas dengan air paip.
Bahan B
5 ulas bawang putih di cincang halus
1 biji bawang besar di mayang halus
1 sudu besar lada hitam di tumbuk kasar
Bahan C
6 ekor udang besar
1 ekor ketam dipotong 4
3 ekor sotong di potong bulat
Bahan D
1 batang carrot di potong bulat
Sedikit brokoli
Bahan E
Stock ayam/kiub ayam
Sedikit garam
Air bertapis
Cara Menyediakan:
1. Tumis Bahan B sehingga naik bau
2. Masukkan Bahan C dan gaul sebati. Masukkan sedikit air, stok ayam/kiub ayam dan biarkan mendidih.
3. Masukkan sedikit garam dan rasa tahap kemasinan mengikut citarasa.
4. Masukkan Bahan D dan Bahan A. Gaul sebati.
5. Pastikan spageti sedikit kering dan tutup api.
6. Sedia untuk di nikmati.
Nota: Anda boleh ketuk 2-3 biji cili padi dan masukkan jika mahu pedas. Versi yang saya masak ni sesuai untuk makanan anak-anak, sebab tu tak ada cili.
Biasanya saya akan spare bahan kering seperti spageti supaya mudah bila ada tetamu bagi tahu last minit nak datang rumah. Overall dalam masa 30 minit boleh siap masak. Tu kalau speed saya la. Mungkin anda lebih cepat. Jadi selamat mencuba ok?
Your Trusted SID
ID 868991
Riza Afzan Asri
SMS/Whatsapp 012-4637064
Email: rizaafzan@gmail.com
COD: Taiping dan kawasan sekitar Pos: Seluruh Malaysia
~Happy to share, pleasure to help!
0 respon
Tinggalkan Komen Anda Di Sini