Assalamualaikum
Hari ni saya nak kongsi hidangan pencuci mulut pula lah. Lauk utama selalu sangat dah kan. Oleh itu dengan besar hati saya persembahkan Resepi Puding Jagung Mudah Lagi Sedap.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastard
1 tin cucu cair (400 ml)
1 cawan gula halus
2 sudu makan marjerin
4 cawan air
1 tin jagung dalam tin
Nota: Pastikan anda menggunakan cawan yang sama saiz untuk menyukat kesemua barang.
Cara Membuat:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau rata.
2. Masakkan sehingga naik wap dan kelihatan berkilat.
3. Masukkan ke dalam acuan kecil ataupun loyang. Kemudian sejukkan.
4. Hiaskan dengan butiran jagung.
TIPS: Sebaik-baiknya masukkan marjerin semasa adunan sedikit kental supaya puding nampak berkilat.
Nota: Kebetulan ada buah strawberi dalam peti ais, saya hiaskan pakai strawberi. Ok jugak gabungan rasa tu.
Jadi agak-agak buntu ada jamuan tak tahu nak masak apa, boleh la cuba resepi ni ya. Modal pun tak mahal. Tapi boleh dapat banyak.
Selamat mencuba!
Your Trusted SID
ID 868991
Riza Afzan Asri
SMS/Whatsapp 012-4637064
Email: rizaafzan@gmail.com
COD: Taiping dan kawasan sekitar
Pos: Seluruh Malaysia
~Happy to share, pleasure to help!
8 respon
Best sangat ni kalau buat dessert masa buka nanti...
ReplyDeletesimpan dlm peti ais. mkn sejuk2
DeleteWah macam sedap je puding jagung ni....terima kasih admin sudi kongsi resepi.
ReplyDeletesama-sama
Deletetakde ingredient nak buat. haha
ReplyDeleteboleh beli. murah je
Deletebaru semalam Ros buat puding jagung. agak lembik lah. ada tips nak bagi keras sedikit?
ReplyDeleteRos tak cuba lebihkan sikit tepung?
ReplyDeleteTinggalkan Komen Anda Di Sini