Anak picky eater

Resepi Daging Goreng Kunyit Ala Kelantan Sedap Makan Dengan Nasi Kerabu

10:00

Sambil melayan Ainur Hanani yang meragam nak bermanja terfikir-fikir nak masak apa untuk menu tengahari. Otak ligat fikir menu yang tak perlu berdiri di dapur. Boleh di tinggalkan sekejap untuk melayan Cik Nur yang tak selesa akibat selsema dan kahak.

Ting! Tetiba teringat sebungkus daging korban tahun lepas ada lagi. Masak daging lah hari ni. Boleh tinggal atas dapur sementara nak empuk. Maka cepat2 keluarkan dari fridge dan rendam untuk defrost. Saya terfikir satu masakan yang tak jemu di makan, Daging Goreng Kunyit Ala Kelantan. 


Dapur Ibu: Daging Goreng Kunyit Ala Kelantan


Bahan-Bahan

500 gram daging di hiris nipis (melawan urat - agar cepat empuk - basuh & tapis)
Sebiji bawang besar di potong bulat
Sebiji cili hijau
Sebiji cili merah
Garam halus
Kunyit serbuk
Minyak masak
Air bertapis untuk merebus daging


Cara Memasak 

1. Letakkan daging yang siap di hiris dalam kuali (kalau non stick lagi bagus).
2. Masukkan air sehingga daging tenggelam.
3. Rebus daging sehingga air tinggal separuh atau sehingga daging empuk. Tambah air kalau daging belum empuk. Jika dah empuk, masukkan sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam ikut citarasa. (Nota: garam tak di masukkan awal sebab boleh melamatkan lagi daging untuk empuk)
4. Gaul sebati dan biar air kering lagi sikit (tinggal separuh dari sebelum masukkan garam & kunyit). 
5. Masukkan minyak masak. Masukkan bawang besar, cili hijau dan cili merah.
6. Goreng sekejap sampai bawang layu. Tutup api. Hidangkan dalam mangkuk.
7. Sedia untuk dinikmati.

Hari ni saya makan dengan nasi panas-panas. Nan ado nasi kerabu la. HaHa

Nyum-nyum. Tu pun dah cukup sedap. Tuang kicap manis sikit pun best jugak.

Anak- anak saya buatkan sup sayur dari air rebusan daging tadi.

Tiga kali Aryan Haziq puji "Sedapnya Ibu masak sup ni".

Terima kasih Makndak saya yang sudi turunkan ilmu daging goreng ni. Belajar dari otai yang duduk Kelantan lebih 20 tahun memang satu pengalaman yang berharga.

Syukur Alhamdulillah untuk si Pemberi Rezeki.

Sahabat pembaca kalau dah cuba, jangan lupa share gambar dengan saya ye. 

Add saya di FB saya Riza Afzan Asri.

Jumpa lagi di lain resepi.

Salam sayang XOXO

Nota: Lepas makan terus ku telan 2 biji Omegaguard dan 2 biji Phytocol untuk bakar lemak dan menghalang penyerapan kolesterol. Makanan sedap memang banyak kolesterol kan? HuHu

Jika ada pertanyaan atau berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentangvitamin yang membantu mengurangkan kolesterol dan membakar lemak dalam badan secara semulajadi, jangan segan silu untuk menghubungi kami di:


Your Trusted SID 
Riza Afzan Asri 
SMS/Whatsapp 012-4637064 
Email: rizaafzan@gmail.com
COD: Taiping dan kawasan sekitar
Pos: Seluruh Malaysia

~Happy to share, pleasure to help!

You Might Also Like

1 respon

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Popular Posts